.


De Haagse zender Penelope radio uit de jaren 80 is terug
Pagina
[ 1 ]_ [ 2 ]_ [ 3 ]_ [ 4 ]_ [ 5 ]_ [ 6 ]_


De zenders / Het bereik
Kaart van Den Haag met locatie Zonneoord met cirkel van het zendbereik

Open de kaart van Den Haag


Edu bouwde in het begin de zenders en eindtrappen (1979-1982). Het begon met 1 watt. Daarna snel 10 watt met een - BLY87 - eindtrap aangesloten op een 5 elements yagi richt antenne met een zelf gemaakt open dipool. Ruud (Martijn) Ros en Henk Kolenbrander plaatsten de antenne op het dak.
De zendlocatie was op het Zonneoord 59
in de buurt van de uithof in Den Haag.
De antenne was daarom gericht naar het centrum van Den Haag. 10 watt was natuurlijk te weinig. Al snel werd een sterkere eind transistor - BLY88 - gekocht. Goed voor 30 Watt. Met goede resultaten in scheveningen en leidschendam.
Door dit vermogen drukte we een bingozender opzij die ons uitpeilde om te melden dat ze last van Penelope hadden. Na onderhandelen kwamen we tot overeenstemming om Penelope op FM 91.2 MHz te zetten. Helaas waren we met mooi weer omstandigheden minder goed te ontvangen. Dit kwam door legale radiostation van veraf die met goed weer sterk te ontvangen waren op 91.2 MHz. Daarom maar weer pogingen om de eindtrap op te voeren van 30 naar 37 watt. Dat schoot niet echt op. Besloten werd om met een nieuwe eind transistor - de BLY89 - de zender op te pompen tot 70 watt. Een topper voor die periode. De zender en eindtrap waren verborgen in een luchtkoker van de keuken waar de eindtrap dan ook goed gekoeld werd.
De kick kwam met een kerstmarathon uitzending in 1981.
Tot laat in de avond was het station ook in Amsterdam te ontvangen.
Dit melde een zendamateur met een richtantenne.

Locatie en live uitzendingen

De uitzendingen van Penelope waren niet altijd live. Veel programma's werden opgenomen op een TDK 120 Minuten cassetteband.
Om het geluid op het juiste niveau te houden had Edu een limiter compressor gemaakt. Deze stond opgesteld naast twee cassetterecorders vanuit het zendadres. Daar werd ieder uur overgeschakeld van deck 1 naar deck 2. In deck 2 stond de tape met de verdraaischijf klaar voor uitzending. Als deck 2 On Air was werd deck 1 gewisseld met een volgende 120 min. cassette. Het banden wisselen was overdag en werd in het begin verzorgd door Edu en Bert van Ockenburg.
De programma's in de nacht bestonden uit non stop muziek (vaak in de mix). Deze programma's op band werden afgedraaid met behulp van een walkman met auto reverse.
En natuurlijk ging er wel eens iets fout. Bijvoorbeeld omdat een cassetterecorder door het vele gebruik vastliep en er radiostilte was... Om dat probleem op te lossen is besloten om de studio in de huiskamer van Bert en Edith aan te sluiten op de zender. Dat gaf ook nieuwe mogelijkheden, namelijk live uitzending.
Vanaf het moment dat we ook live met verzoekplaten programma's begonnen, Kregen we de smaak al snel te pakken om ter plaatse bijna alles live te doen (1981-1982). Alleen Erik Dreutel (Freek Fontijn) en enkel andere Dj's, leverden nog programma opname bandjes in.

klik op de foto voor vergroting

Na drie en een half jaar lang het verschuilen van de zender in de luchtkoker van de keuken werd gezocht naar een nieuwe plek. Deze werd gevonden eind 1982 in een kelder op de leyweg tegenover de toenmalige atletiekvelden van Sparta.
De locatie was aangeboden door de bekende Zendamateur Rene Somers.

Ondertussen was Willem de Zwijger Penelope komen versterken. Dat gebeurde op originele wijze. Begonnen als zendamateur bood Willem na een uitzending van Penelope via onze frequentie zijn diensten aan. Willem groeide uit tot een van de drijvende technische krachten achter Penelope, Hij hielp mee om de kelder om te bouwen tot `zendkluis' met een zware houten kist en een gemetselde muur in de kelder. Ook werd Willem de zender bouwer en een goede aanvuling van de al aanwezige mix dj's (denk aan Ruud Ros, Tony Prinz en Eric Power) van Penelope radio.
We waren hiermee wel het eerste station in Nederland die volle uren disco mixen op de radio uitzonden.
Willem ontleende zijn naam aan het zwijgen. Weinig praten en veel doen.

Na 1983 ging Penelope weer over op de cassettebandjes en hadden waren er onder de dj's toerbeurten om de banden te wisselen. Op speciale momenten werd er nog wel eens live uitgezonden. Technisch werd e.e.a. mogelijk via een kleine stuurzender. Deze stuurzender bevond zich in het huis van Ruud Ros die een flat verder woonde. De antenne van de stuurzender hing op de waslijn van de moeder van Ruud die apetrots was. Het live signaal werd vanaf dit adres doorgestuurd naar de Hoofdzender in de kelder van het Zonneoord 59.

Per jaar werden er zo'n drie zenders opgebruikt, ook door onder andere diefstal, we dachten toen dat Radio de Glazen Stad hier achter zat, maar na betere informatie van zendertechnicus van Radio de Glazen Stad die de zenders ook zelf bouwde, blijkt dat
ook Radio de Glazen Stad uit het Westland er vele malen de dupe waren van diefstal.
Ondanks de goed beveiligde locatie van de zenders in westland kreeg men het daar toch steeds voor elkaar om met geweld de zender te bemachtigen. Om moedeloos van te worden.

De studio's

Een beetje zender heeft tegenwoordig een uitzendstudio met spreekcel, een cockpitmeubel met radioautomatisering en een productiestudio waar men mee pronkt. Dat was vroeger wel anders. De opnamen en organisatie gebeurden in het grootste geheim. Dat had enige consequenties. Om dj te worden bij Penelope moest je een eigen opnamestudio hebben. Op deze manier kon justitie de illegale studio's niet op het spoor komen.
De 1e drie jaar van uitzenden was dit niet het geval omdat bijna alles live werd uitgezonden vanuit de twee centrale studio's bij Bert en Eric (Peter en Edu).

Volgende pagina is Jingle's promo's en foto'sRadio Stad Den Haag
Radio Stad Den Haag is weer terug via internet met de Italo, High NRG en Dance hits uit de jaren 80. Luister mee, kijk in het archief of ga chatten
Radio Hofstad Den Haag FM 99.4 Mhz
Hofstad Radio is de commerciele radiozender voor Den Haag en omstreken. De zender richt zich met een feel good-format op een volwassen publiek.
Bouw schema FM Zenders
Bouw schema FM Zenders met foto's chassis bouw
Zoals op de geschiedenis pagina al te lezen valt, ben ik begonnen met het bouwen van ontvangers, tot dat ik in 1979 in aanraking kwam met het bouwen van een FM zendertje van het merk Jostikit. Deze had ik gekocht in mijn voormalige woonplaats Delft, wat toen mijn woonplaats was. Het bouwpakketje van het zendertje, van het merk Jostikit type HF65, was een printje van 4 bij 4 cm met twee transistoren er op. De BC161 en BC237 wat weerstanden, condensatoren een ge-etst spoeltje en een trimmertje om het geheel af te stemmen. Na hier mee bijna een half jaar mee gexperimenteerd te hebben ..... lees verder......

Penelope FM zender met fat BF981 perfect schoon signaal
Emilio Plaza
Info over de FSG-3, MG35, MG25 en de Mediaplayer 3.
Maak zelf een Webserver of Proxyserver Top sites met html, xml, css, javascripts, vbscripts dhtml asp en veel meer Webtalen

Muziek
Re-lime-d en Remixed door Emile Noordhoek; info over diverse mixen en remixen van Lime Your Love labels, Matra Records CAN., Prism Records US en Polydor Holland
Disco Artiesten info over; France Joli, Gino Soccio, The Rockets, Lime, Jacques Fred Petrus (Peter Jacques Band).
Disco Mix en Remix info van A tot Z labels; Time Records Italy, Face Record Productions, Downtown Records Italy en meer...
Italo Disco, veel info over Italo Disco rond 1979-1988
Greek music
Vakantie in Griekenland; een verslag van Emilio met heel veel foto's en veel info te lezen.
www.zuidwestnieuwsonline.nl
www.teleweer.nl
www.haagsecrimesite.nl
15-mei-2005 Suze uit: Amsterdam
Hallo allemaal, Ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik weleens erg heftig zou kunnen reageren op sigaretten(rook?). Ik heb zelf een tijdje wat meer gerookt en de laatste tijd duidelijk minder, maar ik heb het idee dat mijn huid steeds gevoeliger wordt door het roken, roder en rare pukkeltjes (uitslag) die soms opkomt en andere keren weer compleet weg is. Verder voelt mijn huid ook eerder warm aan. Is dit iets dat inderdaad te maken zou kunnen hebben met roken of eerder iets anders? Zijn er andere mensen op dit forum met soortgelijke klachten? Allergisch voor sigaretten(rook))? www.allergieplein.nl-klik hier!
Henk 62 jaar, Altijd in het voorjaar heb ik een uitbraak van psoriasis. Daarom was ik er als de kippen bij jullie magnesiumzout te gaan toepassen.De flakes zijn handig in gebruik en het werkt ook nog prima. Voor mij alle reden om juist dit zout te blijven gebruiken
klik hier-http://www.zechsalmedical.nl/
Flyers
Regelement
Deze site bevat links naar andere websites. Wij wijzen u erop dat u, als u op één van deze links klikt, naar een andere website wordt doorgestuurd waarover Penelope-radio.com geen controle heeft. Penelope radio accepteert geen aansprakelijkheid voor gegevens die verkregen worden van websites waarover wij geen controle hebben.
Copyright 2007 peneloperadio Design edhoeven