|
De Haagse zender Penelope radio uit de jaren 80 is terug
Penelope Story Pagina:
Index Penelope DJ`s op deze pagina more... close
Jingle's promo's en foto's
Jingles bestaan al circa 50 jaar. Het fenomeen ontstond in de Verenigde Staten.
Jingles bepalen de identiteit van een radiostation.
hier vet oude jingle
|
De jingle...
Het Engelse to jingle betekent letterlijk "laten rammelen" of "bellen". Het begrip jingle dat wij kennen is daarvan afgeleid. Een radiostation luidt de klok of rammelt de luisteraar even door elkaar om te zeggen "Penelope Radio" of 'Je beste vriendin op 91.1"
Om luisteraars te trekken en te behouden werden korte station-ID's gemaakt. Soms gesproken, soms gezongen en veelal gespeeld door muziekstukjes. Onze jingles maakte duidelijk waar het station voor stond: Dansmuziek. De meest gedraaide en dus gehoorde
jingle, was de jingle aan het begin van elk uur
 Penelope verdraaischijf
Hoewel deze jingle slechts een paar seconde duurde was het een zeer herkenbare opener
|
Jingles en promo's werden in eigen beheer gemaakt.
Dat was leuk om te doen en bovendien goedkoop. Gewoon een kwestie van plak en knipwerk met een cassettedeck. In het begin was het opnemen met de microfoon open en zoveel mogelijk spontaan teksten inspreken. Deze teksten werden bewerkt (knippen en plakken) en gemengd met stukjes uit muziek om tot een goed resultaat te komen. Toen Emiel Noordhoek begin 80 deel ging uitmaken van Penelope werd het mogelijk om nieuwe jingles te maken met synthesizer geluiden (o.a de Penelope Verdraaischijf).
Luister naar onze
jingles uit de jaren `80 (nieuwe pagina is in de maak)
met onze Penelope radio Jinglebox.!
Lilian van Leeuwaarde was 1 van de betere jingle dame die jingles in zong en door edu afgemixt werd. Later kwamen er meer jingle dames bij, waaronder Marijke en Margo, die een avondje na de Marathon jingle teksten in spraken, waar (`Penelope Radio, we doen het voor jou') uit is ontstaan en onder begeleiding van Edu, die o.a. ook jingle producer van 1980 tot 1983 voor Penelope was, werd die laatste jingle vanaf die dag ergens in zomer 1982 tot het einde van Penelope periode, vaak gehoord.
Na 1982 sprak Simone Vaes Jingles in met o.a. naamshout `Dennis van Rijswijk' en de uuropener van `Peter Collins'.
Luister naar de
 Uur opener van Peter Collins.
De RadioStem van Penelope was toch vooral Ricky Romano. Hij zorgde voor veel promo's en sweepers.
De jingles, tunes, promo's e.d. om de identiteit van Penelope te benadrukken waren niet hoogstaand. Er was geen geld voor professioneel ingezongen jingles.
|
Luister naar de volgende jingles en promo's
Arnie C, alias dj Peter Collins 1983
 Uur opener van Peter Collins
luister naar
Uuropener van Peter Collins. (Peter Collins is zijn naam oehlalah..)
|
He heb jij al zo'n sticker...
René Putting foto uit 1979
 He heb jij al zo`n sticker...
luister naar
Mr. Put's Penelope promotie sticker, met 'He heb jij al zo'n sticker...
Rene Putting Linkedin
Het ging om deze sticker in 1979-1981.
|
Zaterdag 2 januari 1982
Zaterdag 2 januari Penelope radio met een prijsvraag.
Jingle geproduceerd en ingesproken door Erik Dreutel.
 luister naar Erik Dreutel
|
Dj Paul Elstak en Dj Gizmo
Een leuke anekdote is dat Hagenaar DJ Paul Elstak opgegroeid is in de Oorden en studeerde aan het VWO van de Thomas Moore in Den Haag en klasgenoot van Willem de Zwijger was.
Hij stuurde ooit een demo om te werken als DJ voor Penelope, maar werd afgewezen vanwege zijn beperkte stemkwaliteiten voor de Radio.
Platen aan elkaar mixen kon hij echter als de beste.
Hij werd dan ook door Peter Collins aangenomen om met hem te draaien in de Kreade aan de Eekhoornrade.
Dit was een wijkcentrum met altijd een sterke programmering met live bandjes en discoavonden.
 Paul Elstak in de Kreade
Niet veel later werd ook Ferry Salee (DJ Gizmo) de houseresident van de Kreade.
Peter Collins, Ferry Salee en Paul Elstak waren de DreamTeam van de Kreade.
Deze dj's draaiden begin jaren 80 Disco, Soul en Funk.
Na de Kreade periode ging Peter Collins bestuurskunde studeren
en werden (Ferry Salee) DJ Gizmo
en Paul Elstak
wereldberoemd als
Hard Core dj's.
klik op de foto om de websites te bezoeken.
|
Penelope drive in show
Elk zich zelf respecterend radiostation had in die tijd een eigen drive in show. Dat was hip. Ook Penelope probeerde e.e.a. uit. Tom Bakker, Ricky Romano en Willem de Zwijger hebben een poging gedaan om bij een braderie in de Badhuisstraat in scheveningen een drive in show te starten. Dit was niet zo'n een succes vanwege de matige geluidssterkte.
|
Penelope blad, Top 20 exemplaar
Ook Penelope had een eigen muzieklijst. De TOP 20, samengesteld aan de hand van Bert'81, razend populair onder de doelgroep.
Dit kwam ook vanwege de presentator: Bert'81 (toen nog Bert van Ockenburg).
Met zijn droge stem en nog drogere humor zorgde hij ervoor dat de top 20 de radiotopper werd van het station.
Het intikken en afdrukken deed Rene Putting, Luister naar
 Rene, Corvee en Erik Dreutel, over Penelope blad Top 20
later werd dat met willekeur opgepakt door Tom Bakker en Willem de Zwijger.
Ook het Penelope blad (zie hier boven) werd door Tom Bakker en Willem de Zwijger gemaakt.
Deze twee heren zorgden ook voor verspreiding onder snackbars en kappers in Bouwlust. Omdat Tom bij een copyshop in Babylon werkte konden wij voor weinig de boel kopiëren.
1983 Penelope Radio heeft een nieuwe logo.
Het is ook Tom Bakker geweest die later het ontwerp maakte voor de Haagse Flitsende 50, Soultrain en Carte Blanche. Dit waren producties in opdracht van Radio Stad Den Haag. Het is ook Tom Bakker geweest die Peter Collins in aanraking bracht met Ron Mc Donald die toen nog werkte bij LP top 100. Op verzoek van Ron kwam Peter later bij Radio Stad terecht. Beide heren hadden een passie voor zwarte muziek.
|
De concurrentie
Penelope is niet te vergelijken met een Radio Stad Den Haag of Centraal. Die waren commercieel en hadden daardoor ook professionele jingles, reclamespots en dat had aantrekkingskracht op talentvolle dj's. Penelope klonk anders. Goed, er zaten ook wel deejays bij die beter waren dan bij de concurrentie, maar die vertrokken dan ook na verloop van tijd naar de concurrentie. Naast de concurrenten werkten we ook samen met andere stations zoals met Vrijheid Radio. Het ging dan vooral om samenwerking tijdens live uitzendingen en om verzoekplaten mogelijk te maken. Radio Vrijheid zond live uit vanuit een kelder aan de Wolweversgaarde.
Bert van Ockenburg
(of Bert 81 maakte hier samen met Pieter van IJssel op de dinsdag live uitzendingen op de frequentie van Penelope maar onder de naam Vrijheid. Dit hebben we vanuit deze locatie ongeveer een jaar vol gehouden. Daarna deden we de verzoekplaten op dinsdag live vanaf het zonneoord onder de naam Penelope omdat Vrijheid gestopt was met uitzenden.
Bert 81 en Frank Bebop waren toen de live duo dj's voor het Penelope verzoekplaten programma, als eerste in de Nederlandse media, in geheel nieuwe style gepresenteerd, en dat sloeg aan bij de luisteraars!
 verzoekplaten programma met Bert 81 en Frank Bebop
|
Waarom niet commercieel?
Natuurlijk is een station zonder reclame financieel niet haalbaar. En in principe zouden er ook wel sponsors te vinden zijn om Penelope in die periode te ondersteunen door zendtijd in te kopen. In het begin hadden we zendtijd verkocht voor een
 reclamespot van Garage Simca.
die gevestigd was in de Eindstede in Den Haag (nu zit er de Aldi) en we hadden een reclamespot draaien van leesportefeuille Statie.
En verder was er de promotie van maxi's uit de stal van Break Records en onze eigen artikelen (stickers, T-shirts, mixbanden).
Inkomsten was er ook door contributie te heffen onder de dj's... Penelope was dus een hobby. We verdienden er niet aan. Het heeft ons alleen maar (zak)geld gekost.
In tegenstelling tot Stad Den Haag, Centraal, Hofstad en Telstar was Penelope een low budget station non commercieel. Aan de ene kant was dat bewust in de hoop dat de RCD ons ongemoeid zou laten. En dat is voor zes jaar gelukt.
Wel keken we met regelmaat naar buiten of alles ok was en of er stations uit de lucht gehaald waren.
Als dat het geval was dan waren wij ook snel off air. Verder gaf het werken zonder reclames ons ook volledige vrijheid tot het maken van eigentijdse radio zonder bemoeienis van eventuele sponsors. En eerlijk is eerlijk het was ook gemakzucht.
Om reclames uit te zenden moest een hoop werk verzet worden en daar hadden we gewoon geen zin in. Achteraf gezien kan je je afvragen of dit beleid wel zo slim was.
Per slot van rekening hebben we uitgezonden in de gouden Haagse piratenperiode die duurde van 1980 tot 1984. Er werden betrekkelijk weinig zenders uit de lucht geplukt. De
luisterdichtheid was hoog en de bereidheid om te adverteren was groot. We hadden rijk kunnen worden... zucht ....
|
In contact met Penelope
We hadden een telefoonnummer en een postadres, te weten Postbus 43531 2504 AM Den Haag. Penelope was interactief bezig en dicht bij de luisteraars. De response op de programma's was groot met telefoontjes. Het Call Center ontving elke week veel telefoontjes met verzoekplaten. Ook ontvingen we met regelmaat brieven, kaarten e.d. Op deze manier kregen we contact met onze luisteraars. Ook hadden we onze jaarlijkse polls waarin de luisteraar aan kon geven wie de favoriete dj was en welk programma het populairst.
|
Live uitzendingen
Als het even kon werd er ook live uitgezonden met verzoekplaten en telefoongesprekken. Technisch werd e.e.a. mogelijk via een kleine stuurzender. Deze stuurzender bevond zich in het huis van Ruud Ros die een flat verder woonde. De antenne van de stuurzender hing op de waslijn van de moeder van Ruud die apetrots was. Het live signaal werd vanaf dit adres doorgestuurd naar de Hoofdzender aan het Zonneoord 59.
|
De Muziek: Disco en Italo
De beroemde discomuziek die Penelope draaide was vooral ritmisch, vrolijk en probleemloos. Disco was voor muziek met synthesizers en ritmeboxen waardoor het allemaal wat "machinaler" klonk. De zang in disco muziek werd bijna altijd verzorgd door vrouwen. Speciaal voor discotheken kwam er een nieuwe soort plaat op de markt die ook Penelope gebruikte:
de 30 cm maxi single,
ook bekent als
(zie wiki) 12inch maxi single
(12'') die standaard op 45 RPM toeren maar later ook op 33 RPM afgespeeld werd.
De oorspronkelijke hit werd verlengd tot ongeveer 12 minuten. Zo kon er 12 minuten non stop gedanst worden in de discotheken en thuis via Penelope. Veel disco groepen konden zelf nauwelijks spelen en acteerde voor televisie of shows zoals de Village People.
Penelope draaide veel discomuziek en andere soorten dansplaten (Italo, Funk, Soul, Reggae, Breakdancing en Electric Boogie).
Het ging Penelope vooral om plezier te maken en even helemaal nergens aan te denken. We waren jong en wilden wat...
In de teksten van de vaak zwarte muziek die we draaide zat niet veel diepgang. Maar ach... who cares?
hier nog een paar Italo links
Forum gekkeschijven.be
 Space - Magic Fly 1977 03:13
Lees verder met
Een greep Dansplaten uit de discotheek van Penelope Radio, en het vervolg van Penelope Story Dossier.
|
|
Helden van de radio: De Dj's
Helden van de radio: De Dj's
De helden van toen hadden schuilnamen. Uitzenden was immers strafbaar. In de periode 1979 - 1985 waren de volgende dj's actief:
( klik op de foto voor vergroting)
Bert81
 Bert81 met de Kater Show
|
Eric Power
 de Powershow
|
Rob Out
Leon samen met zijn verkering Jolanda in 1984. klik op de foto voor vergroting
|
Henkie Volume
 Henkie Volume 1979
|
Corvee
Het programma dat Marcel presenteerde stond bekent als 'CORVEE'.
Marcel presenteerde een eigentijdse programma van diverse muziek stijlen
zoals Ska, Rock, Disco, New Wave en ga zo maar door.
|
Tony Prins
 Tony Prins 06:18
|
Marchel v/d Meer
 Regio Journaal 00:27
|
Erik Dreutel
 Penelope prijsvraag 03:23
|
Michael de Graaf
Pieter van Ijssel
In volgorde
Michel Leyendekkers, Pieter van IJssel en Ruud Martijn.
|
Bebob
 Bebop en Bert81 verzoekplaten 05:21
programma op de dinsdag avond.
|
Willem de Zwijger
 Willem de Zwijger 05:59
|
Uit eten
Rob stil, Tony Prins, Dennis van Rijswijk
|
Gert de Graaf
 Gert de Graaf
|
Nog meer Penelope Dj's
Waar we helaas nog geen verdere info van kunnen geven, b.v. foto's en geluids fragmenten zijn de Dj's;
JOHN STEED, ROB RONDER, PETER HOLLANDER, TON de GRAAF,
JEAN PAUL van AKEN, TOM v.d. BERG, PETER v.d. BERG,
RONALD VERHEIJ,
MARCEL de JONG, RONALD BOR, PETER v.d. MEER,
RONALD v.d MEER, TOM BAKKER, ERIC de WAAL,
HUGO van HORSSEN, JOEP, PETER PANTER, ROB LORENZ, HANS BLOEM,
en RONALD v.d. GEER

|
|