Penelope Top 100

1984
De Haagse zender Penelope radio uit de jaren 80 is terug
Penelope Story Pagina:
De zenders / Het bereik Kaart van Den Haag met locatie Zonneoord met cirkel van het zendbereik
Edu bouwde in het begin de zenders en eindtrappen (1979-1982). Het begon met 1 watt. Daarna snel 10 watt met een - BLY87 - eindtrap aangesloten op een 5 elements yagi richt antenne met een zelf gemaakt open dipool. Ruud (Martijn) Ros en Henk Kolenbrander plaatsten de antenne op het dak. De zendlocatie was op het Zonneoord 59 in de buurt van de uithof in Den Haag. De antenne was daarom gericht naar het centrum van Den Haag. 10 watt was natuurlijk te weinig. Al snel werd een sterkere eind transistor - BLY88 - gekocht. Goed voor 30 Watt. Met goede resultaten in scheveningen en leidschendam. Door dit vermogen drukte we een bingozender opzij die ons uitpeilde om te melden dat ze last van Penelope hadden. Na onderhandelen kwamen we tot overeenstemming om Penelope op FM 91.2 MHz te zetten. Helaas waren we met mooi weer omstandigheden minder goed te ontvangen. Dit kwam door legale radiostation van veraf die met goed weer sterk te ontvangen waren op 91.2 MHz. Daarom maar weer pogingen om de eindtrap op te voeren van 30 naar 37 watt. Dat schoot niet echt op. Besloten werd om met een nieuwe eind transistor - de BLY89 - de zender op te pompen tot 70 watt. Een topper voor die periode. De zender en eindtrap waren verborgen in een luchtkoker van de keuken waar de eindtrap dan ook goed gekoeld werd. De kick kwam met een kerstmarathon uitzending in 1981. Tot laat in de avond was het station ook in Amsterdam te ontvangen. Dit melde een zendamateur met een richtantenne.
Locatie en live uitzendingen
De uitzendingen van Penelope waren niet altijd live. Veel programma's werden opgenomen op een TDK 120 Minuten cassetteband. Om het geluid op het juiste niveau te houden had Edu een limiter compressor gemaakt. Deze stond opgesteld naast twee cassetterecorders vanuit het zendadres. Daar werd ieder uur overgeschakeld van deck 1 naar deck 2. In deck 2 stond de tape met de verdraaischijf klaar voor uitzending. Als deck 2 On Air was werd deck 1 gewisseld met een volgende 120 min. cassette. Het banden wisselen was overdag en werd in het begin verzorgd door Edu en Bert van Ockenburg. De programma's in de nacht bestonden uit non stop muziek (vaak in de mix). Deze programma's op band werden afgedraaid met behulp van een walkman met auto reverse. En natuurlijk ging er wel eens iets fout. Bijvoorbeeld omdat een cassetterecorder door het vele gebruik vastliep en er radiostilte was... Om dat probleem op te lossen is besloten om de studio in de huiskamer van Bert en Edith aan te sluiten op de zender. Dat gaf ook nieuwe mogelijkheden, namelijk live uitzending. Vanaf het moment dat we ook live met verzoekplaten programma's begonnen, Kregen we de smaak al snel te pakken om ter plaatse bijna alles live te doen (1981-1982). Alleen Erik Dreutel (Freek Fontijn) en enkel andere Dj's, leverden nog programma opname bandjes in. Na drie en een half jaar lang het verschuilen van de zender in de luchtkoker van de keuken werd gezocht naar een nieuwe plek. Deze werd gevonden eind 1982 in een kelder op de leyweg tegenover de toenmalige atletiekvelden van Sparta. De locatie was aangeboden door de bekende Zendamateur Rene Somers.

Ondertussen was Willem de Zwijger
Penelope komen versterken. Dat gebeurde op originele wijze. Begonnen als zendamateur bood Willem na een uitzending van Penelope via onze frequentie zijn diensten aan. Willem groeide uit tot een van de drijvende technische krachten achter Penelope, Hij hielp mee om de kelder om te bouwen tot `zendkluis' met een zware houten kist en een gemetselde muur in de kelder. Ook werd Willem de zender bouwer en een goede aanvuling van de al aanwezige mix dj's (denk aan Ruud Ros, Tony Prinz en Eric Power) van Penelope radio. We waren hiermee wel het eerste station in Nederland die volle uren disco mixen op de radio uitzonden. Willem ontleende zijn naam aan het zwijgen. Weinig praten en veel doen.

Per jaar werden er zo'n drie zenders opgebruikt, ook door onder andere diefstal, we dachten toen dat Radio de Glazen Stad hier achter zat, maar na betere informatie van zendertechnicus van Radio de Glazen Stad die de zenders ook zelf bouwde, blijkt dat ook Radio de Glazen Stad uit het Westland er vele malen de dupe waren van diefstal. Ondanks de goed beveiligde locatie van de zenders in westland kreeg men het daar toch steeds voor elkaar om met geweld de zender te bemachtigen. Om moedeloos van te worden.
De studio's
Een beetje zender heeft tegenwoordig een uitzendstudio met spreekcel, een cockpitmeubel met radioautomatisering en een productiestudio waar men mee pronkt. Dat was vroeger wel anders. De opnamen en organisatie gebeurden in het grootste geheim. Dat had enige consequenties. Om dj te worden bij Penelope moest je een eigen opnamestudio hebben. Op deze manier kon justitie de illegale studio's niet op het spoor komen. De 1e drie jaar van uitzenden was dit niet het geval omdat bijna alles live werd uitgezonden vanuit de twee centrale studio's bij Bert en Eric (Peter en Edu).

voor Jingle's promos en fotos vind je op volgende pagina (4)
italo party entre kaarten bestellen bij www.italo.nu

Radio oudestijl
Zeer bekend bij de meeste FM zend amateurs is de JostyKit, de start van meeste radio amateurs
Bouw schema FM Zenders
Bouw schema FM Zenders met foto's chassis bouw Zoals op de geschiedenis pagina al te lezen valt, ben ik begonnen met het bouwen van ontvangers, tot dat ik in 1979 in aanraking kwam met het bouwen van een FM zendertje van het merk Jostikit. Deze had ik gekocht in mijn voormalige woonplaats Delft, wat toen mijn woonplaats was. Het bouwpakketje van het zendertje, van het merk Jostikit type HF65, was een printje van 4 bij 4 cm met twee transistoren er op. De BC161 en BC237 wat weerstanden, condensatoren een ge-etst spoeltje en een trimmertje om het geheel af te stemmen. Na hier mee bijna een half jaar mee gexperimenteerd te hebben lees verder op www.rainbowfm.nl
FM Oscillator
FM Oscillator met Fet BF981, (voor techneuten) werkt tevens ook goed voor versterking en 5 Fets parallel geeft ongeveer 2.5 watt, wel onweer bliksem gevoelig, een klap dicht in de buurt en het vermogen is weg, de fets moeten dan vervangen worden.
het signaal van deze FM zender met 5x parallel Fet BF981,BF982 (is rond de 2Watt) zijn mits goed gestuurd, en gefilterd, zeer schoon, vooral de harmonische signalen op UHF zijn weg.
Met transistor versterking is dat wel anders, daar heb je op de UHF, juist veel harmonische signalen die ook weg gefilterd moet worden. Hier een link naar een schema

Letop! experimenteren is leuk, maar wij zijn met deze informatie op alle fronten niet verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen door instanties, en weet wat je doet, storen is hinderen, en daardoor ben je zeer snel uitgepeild!
Met wat technisch inzicht, het leukste is, alleen de oscillator te gebruiken voor binnens huis, sluit deze aan op de PC, en je heb eigen muziek op je radio, stem de oscillator wel af op een vrije (lege) FM frequentie!.

Tegen over modulatie hadden we een simpele Limiter, hier onder een principe schema hoe dat er ongeveer uitzag.

Alle jingles, presentatie programma's foto's staan onder copyrecht van Penelope Radio en haar DJ's. Het Design en PHP programma staan onder copyrecht van Edu van der Hoeven en is te bereiken via facebook en/of email.
Hergebruik van Penelope eigendom via andere domein dan www.penelope-radio.com is niet toegestaan!, Het gebruiken van jingles en audio archief is met toestemming voor radio stream uitzendingen wel toegestaan, Het plaatsen van Penelope Radio audio archief en jingles op andere website domeinen is niet toegestaan! Tenzij met toestemming voor bepaalde precentaties en link naar Penelope-radio.com als bron vermeld word.
Het delen via socialmedia, betreft audio en jingles op o.a. facebook is meestal wel toegestaan. Voor betreft foto's is het soms toegestaan als het om afbeeldingen gaat, voor personen geldt een privacierecht en is daarom niet zomaar toegestaan.
Penelope Radio accepteert geen aansprakelijkheid voor gegevens die verkregen worden waarover wij geen controle op hebben, inclusief links streams en url's video url's dat van andere websites afkomstig is. Wij zij niet aansprakelijk voor de verzamelde en die wij zichtbaar maken en of doorgeven of van youtube of google.video, deze links zijn vrij beschikbaar en zijn verzameld met bestaande zoek woorden, t.b.v. aanvulling op deze website, de foto's zijn zo nodig gekoppeld aan de links van de bron waar het afkomstig van is.
Website www.penelope-radio.com maakt geen gebruik van cookies.
Penelope Radio is niet aansprakelijk voor cookies van andere website waar Penelope-radio.com geen controlle over heeft.
Besucherstatistik

Besucherstatistik